Teknikprogrammet inriktning produktionsteknik

SISTA ANSÖKNINGSDAG: 2025-02-17
Senast uppdaterad: 2024-11-12

Teknikprogrammet – För dig som vill forma framtiden

Nyhet på Torekällgymnasiet: Teknikprogrammet i samverkan med Scania – snart en del av Teknikcollege!

I augusti 2025 startar Torekällgymnasiet det nya Teknikprogrammet med inriktning Produktionsteknik. Här får du de kunskaper som krävs för att jobba inom tillverkningsindustrin, på tekniska konsultföretag eller för att studera vidare. Tekniska lösningar är avgörande för framtidens samhälle, därför har utbildningsinnehållet tagits fram i samråd med Scania.

Torekällgymnasiet har ansökt om certifiering genom Teknikcollege, en organisation som arbetar för att säkerställa industrins behov av kompetenta medarbetare. Att vara en del av Teknikcollege innebär en kvalitetsstämpel på utbildningen och ger en tydlig koppling till arbetsmarknaden. Certifieringen beräknas vara klar till hösten 2025. Läs mer om Teknikcollege här!

Är du nyfiken på hur teknik påverkar världen? På Teknikprogrammet lär du dig hur tekniska lösningar skapas och utvecklas, samtidigt som du bygger en stark grund för vidare studier eller en karriär inom teknik och naturvetenskap. Du får också förståelse för hur teknik och innovation kan bidra till en mer hållbar framtid.

Teknikprogrammet kombinerar teoretiska ämnen som matematik, fysik och kemi med praktiska projekt. Du får använda digital teknik för att analysera och utveckla tekniska system, vilket förbereder dig för framtidens tekniska utmaningar. Dessutom lär du dig att samarbeta i projekt, något som är viktigt inom alla tekniska yrken.

Teknikprogrammet är högskoleförberedande och ger dig kunskap för vidare studier eller direkt arbete inom teknik och IT. Här utvecklar du din kreativitet och lär dig lösa verkliga problem med hjälp av moderna digitala verktyg. Teknikprogrammet ger dig även färdigheter som efterfrågas på en snabbt föränderlig arbetsmarknad.

Inriktning: Produktionsteknik

Denna inriktning ger dig kunskaper inom produktion och automation. Du lär dig hur man effektiviserar produktion genom programmering och styrning av automatiserade system, samt hur produktion kan göras hållbar och resurseffektiv. Det handlar om att förstå hela produktionskedjan, från idé till färdig produkt.

Efter studenten kan du läsa vidare inom teknik eller börja arbeta direkt inom tillverkningsindustrin eller tekniska konsultföretag. Teknikprogrammet ger dig en stabil grund för framtiden, oavsett om du vill bli ingenjör eller arbeta med robotteknik och automation. Dina möjligheter är många, både nationellt och internationellt.

Poängplan

Gymnasiegemensamma ämnen Antal poäng
Engelska Nivå 1 100
Engelska Nivå 2 100
Historia Nivå 1a1 50
Idrott och hälsa Nivå 1 100
Matematik Nivå 1c 100
Matematik Nivå 2c 100
Naturkunskap Nivå 1a1 50
Religionkunskap Nivå 1 50
Samhällskunskap Nivå 1b 100
Svenska/svenska som andraspråk Nivå 1 100
Svenska/Svenska som andraspråk Nivå 2 100
Svenska/Svenska som andraspråk Nivå 3 100
Programgemensamma ämnen Antal poäng
Fysik Nivå 1b 150
Kemi Nivå 1 100
Matematik - fortsättning Nivå 1c 100
Teknik Nivå 1 100
Teknik Nivå 2 100
Inriktningskurser Antal poäng
Automatiserade processer Nivå 1 100
Hållbar produktion Nivå 1 100
Produktionsmetoder Nivå 1 100
Programfördjupning Antal poäng
Datorstyrd produktion Nivå 1 100
Industriekniska processer Nivå 1 100
Industriekniska processer Nivå 2 100
Individuella val Antal poäng
Individuella val 100
Individuella val 100
Gymnasiearbete Antal poäng
Gymnasiearbete 100